3 Cara Bermain Saham Dengan Modal Kecil
INVESTASI, SAHAM

Inilah 3 Cara Bermain Saham Dengan Modal Kecil Untuk Pemula Malaysia

Cara bermain saham dengan modal kecil menjadi topik yang ramai orang cari. Ini adalah lumrah kerana perdagangan saham dianggap menjanjikan keuntungan yang tinggi. Bagi Anda yang ingin berjaya dalam trading saham tapi takde modal besar, berikut adalah panduan lengkap tentang apa itu saham dan cara bermain saham dengan modal kecil untuk trader baru:

Bagaimana Cara Memulai Bermain Saham Dengan Modal Kecil 

Ramai orang nak main saham tapi selalunya kewujudan modal menjadi penghalang. Apakah Saya bisa bermain saham dengan modal kecil, jawabannya pasti bisa, sebenarnya, terdapat banyak cara untuk mula bermain saham dengan modal yang kecil. Lepas tu macam mana nak main saham dengan modal kecil? Mari belajar secara terperinci apa itu saham dan cara bermain saham dengan modal kecil:

Step1: Mengenal Apa Itu Saham

Sebelum mengenali cara bermain saham, kita mesti faham dulu apa itu saham dan di mana kita boleh membeli atau menjual saham dan bagaimana menetukan harga saham. Saham ialah instrumen kewangan yang mewakili pemilikan dalam syarikat atau perbadanan dan mewakili tuntutan berkadar kepada aset dan pendapatan yang dijaganya. Saham juga boleh dipanggil ekuiti syarikat. Pegangan saham menyatakan bahwa pemegang saham memiliki bahagian yang sama dalam sesebuah syarikat dengan bilangan saham yang dimiliki sebagai bahagian daripada jumlah saham yang tertunggak dalam syarikat. Sebagai contoh, individu atau entiti yang memiliki 100,000 saham syarikat dengan satu juta saham tertunggak akan memiliki 10% pegangan saham di dalamnya. Kebanyakan syarikat mempunyai saham tertunggak dalam berjuta-juta atau berbilion-billion.

Jenis-Jenis Saham

Saham juga terdiri daripada pelbagai jenis. Jenis saham juga terbagi menjadi pelbagai kategori, iatu keupayaan dalam tuntutan, cara ia dipindahkan, dan prestasi. Mengikut kategori keupayaan dalam tuntutan ada saham biasa dan saham keutamaan. Berikut penjelasannya

 1. Saham berdasarkan pelbagai kategori terbagi menjadi dua, iaitu:
Saham biasa ( common stock)Saham biasa sering dipanggil ekuiti kerana nilai pasaran gabungan dan volum dagangan adalah lebih besar daripada saham pilihan. Pemegang saham biasa biasanya mempunyai hak mengundi yang membolehkan mereka menyuarakan pendapat mereka apabila mesyuarat syarikat (seperti mesyuarat agung tahunan atau GMS) seperti pemilihan lembaga pengarah atau pelantikan juruaudit. dibuat. 
Saham pilihan (preferen stock)Pemegang saham pilihan umumnya tidak mempunyai hak mengundi. Pemegang saham pilihan mempunyai keutamaan berbanding pemegang saham biasa untuk menerima dividen serta aset sekiranya berlaku pembubaran.
 1. Saham berdasarkan cara ia dipindahkan, iaitu:
Saham Pembawa (bearer stock)Saham jenis ini tidak ditulis nama pemiliknya supaya mudah dipindahkan dari satu pelabur ke pelabur yang lain. Ramai pelabur memiliki saham ini untuk tujuan didagangkan. Pelabur tidak perlu risau kerana dari segi undang-undang, sesiapa yang memegang saham itu diiktiraf sebagai pemilik dan berhak menghadiri Mesyuarat Agung Pemegang Saham (GMS).
Saham dalam nama (registered stock)Berbeza dengan saham yang dipamerkan, saham atas nama pemegang saham jelas tertulis di atas kertas saham dan kaedah pemindahan juga perlu melalui prosedur tertentu.
 1. Saham berdasarkan prestasi, iaitu:
Saham blue chipSaham blue chip  ialah saham yang datang daripada syarikat besar dengan reputasi yang sangat baik. Syarikat yang menerbitkan saham blue chip biasanya berada dalam keadaan kewangan yang baik dan telah beroperasi selama bertahun-tahun. Syarikat pengeluar blue chip juga sering membayar dividen kepada pelabur.
Saham (pertumbuhan) growthSaham pertumbuhan ialah saham dalam syarikat yang diramalkan berkembang pada kadar pertumbuhan pasaran yang jauh melebihi purata. Apabila pelabur melabur dalam saham yang semakin meningkat, mereka meramalkan bahawa mereka akan memperoleh wang melalui keuntungan modal apabila mereka menjual saham pada masa hadapan.
Saham spekulatifSaham spekulatif ialah saham yang digunakan peniaga untuk membuat spekulasi. Saham jenis ini dilihat sangat berisiko dan berdagang pada harga yang agak rendah, walaupun peniaga berharap bahawa ini akan berubah suatu hari nanti.
Saham kontra siklusSaham counter-cyclical ialah saham syarikat yang prestasi kewangannya biasanya berkorelasi negatif dengan keadaan ekonomi secara keseluruhan.
Jenis-jenis Saham-Inilah 3 Cara Bermain Saham Dengan Modal Kecil Untuk Pemula Malaysia

Beda Investasi Saham Dan Trading Saham

Apabila bercakap tentang cara bermain saham, ramai yang salah tafsir tentang pelaburan saham dan trading (perdagangan) saham. Meski kedua-duanya bertujuan untuk membuat keuntungan, pelaburan saham dan trading saham adalah perkara yang berbeza. Perbezaannya terletak pada masa. Pelaburan saham dibuat dalam jangka masa yang panjang. Sementara itu, perdagangan saham biasanya dilakukan untuk jangka masa yang singkat. Secara terperinci, berikut ialah perbezaan antara pelaburan saham dan perdagangan saham:

 1. Saham atau Dagangan Jangka Pendek

Bermain saham dengan cara ini boleh dilakukan secara harian atau perdagangan hari. Untuk melakukan dagangan harian, anda perlu mempunyai kebolehan untuk melakukan analisis teknikal untuk mengetahui naik turun saham di pasaran dalam masa yang singkat. Dari segi masa, jenis perdagangan juga dibahagikan seperti berikut:

 • Scalping iaitu penjualan dan pembelian saham yang dilakukan dalam tempoh minit sahaja
 • Day trading, iaitu proses jual beli saham yang dilakukan dalam tempoh hari yang yang sama.
 • Swing iaitu proses jual beli saham yang berlaku dalam masa beberapa hari
 • Short term trading iaitu proses jual beli saham yang dilakukan dalam tempoh pendek, sekitar satu minggu sahaja.  
 1. Investasi saham atau value investing

Value investing adalah cara bermain saham yang dilakukan dalam tempoh waktu yang lama sehingga tidak memerlukan keahlian menganalisis harga pasaran saham setiap hari. Jadi, Anda bisa memegang saham dalam tempoh lama hingga tahunan kemudian menjualnya apabila matlamat tercapai atau kualiti pengeluar merosot. Tiga jenis saham yang boleh anda beli untuk pelaburan nilai iaitu:

📖Growth stockDividend stockAsset play
💹Jenis saham ini berpotensi memberi kepulangan yang baik dalam tempoh beberapa tahun.Jenis saham ini memberikan bayaran berupa dividen yang didapatkan dari pulangan syarikat. Asset play dilakukan dengan membeli saham dari syarikat yang Anda percaya memiliki nilai aset yang tinggi daripada harga pasaran.

Step 2: Tempat Membeli dan Menjual Saham

Anda boleh membeli saham di pasaran saham. Bursa saham ialah pasaran sekunder di mana pemegang saham sedia ada boleh berurus niaga dengan bakal pembeli. Syarikat yang tersenarai di pasaran saham tidak membeli dan menjual saham mereka sendiri secara tetap. Jadi apabila anda membeli saham dalam pasaran saham, anda tidak membelinya daripada syarikat secara langsung, tetapi anda membelinya daripada beberapa pemegang saham sedia ada yang lain. Begitu juga, apabila anda menjual saham anda, anda tidak menjualnya kembali kepada syarikat tetapi anda menjualnya kepada pelabur lain.  Bagi anda yang ingin bermain saham tetapi tidak mempunyai modal yang besar, beberapa tempat bermain saham dengan modal yang kecil termasuklah:

1, Broker

Broker ialah individu atau syarikat yang bertindak sebagai perantara antara pelabur dan peniaga sekuriti. Broker juga menyediakan kemudahan leverage yang membolehkan anda berdagang dengan modal yang kecil. Hari ini, ramai orang lebih suka broker atau broker saham untuk melabur dalam saham. Terdapat banyak cadangan broker yang boleh anda pilih di internet. Namun, anda mesti berhati-hati dalam memilih broker agar tidak tertipu. Oleh itu, pilihlah broker yang telah menjamin keselamatan seperti Mitrade. Salah satu broker terbaik dengan platform mesra pengguna ialah Mitrade. Deposit minimum di Mitrade juga murah, hanya AS$50.

2, Bursa saham Kuala Lumpur

Bursa Saham Kuala Lumpur atau bursa saham Malaysia terletak di ibu kota Kuala Lumpur. Bursa Saham Kuala Lumpur diasaskan pada tahun 1930 untuk membenarkan perdagangan sekuriti Malaysia. Bursa Saham Kuala Lumpur ialah salah satu bursa terbesar dalam Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN), membenarkan peniaga berdagang ekuiti, dana dagangan bursa (ETF), aset syariah dan pelbagai sekuriti.

Inilah 3 Cara Bermain Saham Dengan Modal Kecil Untuk Pemula Malaysia
REKOMENDASI BROKER

Step 3: Mengenal Analisis Teknikal dan Fundamental 

Sebelum bermain saham, kita juga perlu memahami analisis teknikal dan fundamental. Kedua-dua jenis analisis diperlukan untuk membantu mengetahui bila masa untuk membeli atau menjual saham

Analisis teknikal dalam saham

Analisis teknikal bisa digunakan trader untuk menganalisis kondisi pasar saat ini dan di masa depan berdasarkan data historis perusahaan.Dengan begitu, trader atau investor bisa menentukan kapan saatnya menjual atau membeli saham. Perangkat yang digunakan dalam analisis teknikal antara lain:

 1. chart

Chart ialah carta yang menunjukkan pergerakan harga saham. Dalam carta juga terdapat candlestick yang boleh anda gunakan sebagai isyarat untuk mengetahui arah harga pada masa hadapan supaya dapat membantu anda membuat keputusan untuk menjual atau membeli saham.

BACA JUGA: 19 Jenis-Jenis Chart Pattern Forex Lengkap, Pemula Wajib Baca!

 1. trend

Trend ialah kecenderungan arah harga untuk bergerak. Jika harga bergerak naik, ia dipanggil uptrend atau trend bullish. Sementara itu, harga yang bergerak ke bawah dipanggil downtrend atau trend bearish. Jika pergerakan harga mendatar, ia dipanggil sideways atau konsolidasi.

BACA JUGA: Inilah Salah satu trend yang wajib tahu-Divergence!!

 1. Support dan resistance

Support adalah had terendah atau terendah supaya stok tidak jatuh kembali. Manakala resistance pula adalah had tertinggi atau atas supaya saham tidak terus meningkat. Penentuan sokongan dan rintangan juga boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjual atau membeli saham.

 1. Indikator

Indikator adalah alat untuk menentukan titik masuk dan keluar perdagangan. Beberapa Indikator yang sering digunakan pedagang termasuk  moving average, RSI, stochastic, atau MACD.

Analisis Fundamental dalam Saham

Berbeza dengan analisis teknikal yang menggunakan alat statistik seperti carta harga atau penunjuk tertentu, analisis fundamental dijalankan dengan melihat beberapa faktor seperti prestasi syarikat, keadaan ekonomi dunia, persaingan perniagaan, dan industri. Kita boleh menggunakan analisis fundamental untuk melihat kualiti sesuatu saham, sama ada ia mempunyai prestasi yang baik atau tidak. Untuk melakukan analisis asas dalam saham, begini caranya:

 1. Fahami keadaan syarikat

Adalah sangat penting untuk anda memahami syarikat yang anda ingin melabur. Ini akan memberi anda lebih banyak maklumat tentang prestasi syarikat, sama ada syarikat membuat keputusan yang tepat untuk matlamat masa depannya, dan sama ada anda perlu memegang atau menjual saham. Untuk mengetahui keadaan syarikat, anda boleh melawati tapak webnya dan mengetahui tentang syarikat, pengurusannya, penganjurnya dan produknya.

 1. Kaji penyata kewangan syarikat

Selepas anda selesai memahami syarikat, anda harus mula menganalisis keadaan kewangannya seperti kunci kira-kira, penyata pendapatan, penyata aliran tunai, perbelanjaan operasi, pendapatan, perbelanjaan, dan seumpamanya. Dengan cara ini, anda boleh menilai kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR), dan jualan. Jika keuntungan bersih syarikat telah meningkat sejak 5 tahun yang lalu, ia boleh dianggap sebagai petanda yang sihat untuk syarikat.

 1. Analisis prospek masa depan

Analisis fundamental paling efektif bila Anda berinvestasi dalam jangka panjang. Berinvestasilah di perusahaan-perusahaan yang produknya masih akan berguna 1 hingga 25 tahun ke depan.

 1. Tinjau semua aspek dari waktu ke waktu

Anda juga harus selalu mengupdate informasi tentang perusahaan tempat Anda berinvestasi.  Hal ini diperlukan agar saat perusahaan tempat Anda berinvestasi bermasalah, maka Anda bisa segera menjual saham.

BACA LENGKAP : Apa Itu Analisis Fundamental? Ini Penjelasan Terlengkap!

3 Cara Bermain Saham dengan modal kecil

Setelah mengetahui apa itu saham, inilah masanya untuk kita belajar bermain saham. Ramai yang beranggapan bermain saham memerlukan modal yang besar. Sebenarnya terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk bermain saham dengan modal yang kecil. Inilah cara bermain saham dengan modal kecil:

1. Main Saham di ETF (Electronic Traded Fund)

Bermain saham dengan ETF adalah serupa dengan unit amanah kerana anda boleh membeli banyak jenis aset pelaburan lain. ETF menawarkan banyak faedah dan, jika digunakan dengan bijak, merupakan cara terbaik untuk mencapai matlamat pelaburan pelabur. ETF boleh disamakan dengan sekumpulan sekuriti yang boleh anda beli atau jual melalui firma broker di bursa saham.

Anda boleh mendapatkan ETF dalam hampir mana-mana kelas aset, daripada pelaburan tradisional kepada komoditi atau mata wang. ETF juga membolehkan anda memasarkan pendek, memperoleh leverage dan mengelakkan cukai keuntungan modal jangka pendek.

Cara Main Saham ETF

Anda boleh membeli dan menjual ETF apabila pasaran saham dibuka. Sama seperti saham, ETF mempunyai simbol ticker dan data harga intraday yang boleh diperolehi dengan mudah semasa hari dagangan. Walau bagaimanapun, bilangan saham tertunggak ETF mungkin berubah setiap hari disebabkan penciptaan saham baharu yang berterusan dan penebusan saham sedia ada. Ini berguna untuk memastikan harga pasaran ETF selaras dengan keselamatan asas.

Walaupun ETF direka untuk pelabur individu, pelabur institusi memainkan peranan penting dalam mengekalkan kecairan dan menjejaki integriti. Apabila harga ETF menyimpang daripada nilai aset pendasar, syarikat boleh menggunakan mekanisme timbangtara yang disediakan oleh unit pembuatan untuk mengembalikan harga ETF kepada nilai aset pendasar.

Untuk bermain saham ETF, anda hanya perlu melawati platform dagangan dan cari jenis saham ETF di Bursa Malaysia, terdapat ETF Komoditi, Ekuiti, Patuh Syariah dan ETF Pendapatan Tetap. Jika harga saham ETF di pasaran saham ialah 100 unit setiap 1 lot. Kemudian anda perlu menyediakan modal minimum RM 100. Dengan modal ini, anda boleh membeli beberapa jenis saham pada masa yang sama untuk dilaburkan.

Potensi kecekapan cukai
Nisbah kos rendah
Boleh dijual dalam jangka pendek dan dibeli dengan margin.Berdagang sepanjang hari di bursa
Tiada jumlah pelaburan minimum
Terdapat bayaran untuk komisen broker
Keuntungan modal mesti dikongsi
Fleksibiliti boleh menyebabkan perdagangan terlalu kerap sehingga kos cukai menjadi membazir.
Keuntungan ETF dan Kekurangan ETF

2. Main Saham di Indeks( Reksadana)

Dana indeks ialah pelaburan yang dibuat dengan menjejaki indeks pasaran, biasanya terdiri daripada saham atau bon. Anda boleh menggunakan dana indeks untuk melabur dalam semua komponen yang termasuk dalam indeks yang mereka jejaki dan mempunyai pengurus pelaburan yang tugasnya memastikan dana indeks berprestasi baik.

Melabur dalam dana indeks adalah salah satu cara yang paling mudah dan berkesan untuk pelabur mengaut keuntungan. Melabur dengan cara ini hanya boleh dilakukan dengan menganalisis prestasi pasaran kewangan dari semasa ke semasa. Kaedah pelaburan ini juga boleh dilakukan oleh pemula.

Cara main saham dengan dana indeks

Beberapa langkah untuk pelaburan dana indeks termasuk:

 1. Analisis indeks

Terdapat ratusan indeks berbeza yang teratas dalam pasaran saham AS. Selain indeks luas ini, anda boleh menemui indeks sektor yang berkaitan dengan industri tertentu, indeks negara yang menyasarkan saham dalam satu negara, nilai saham dan indeks lain yang mengehadkan pelaburan berdasarkan sistem penyaringan tertentu.

 1. Pilih indeks yang sepadan dengan modal

Setelah anda memutuskan indeks yang anda minati, tiba masanya untuk memilih dana indeks yang sesuai dengan anda. Sebelum memilih jenis indeks yang ingin anda beli, anda juga perlu menganalisis prestasi indeks, kos pentadbiran yang ditetapkan oleh syarikat dan modal minimum yang diperlukan.

 1. Buat pembelian

Untuk membeli saham dalam dana indeks pilihan anda, anda boleh membuka akaun terus dengan syarikat dana bersama yang menawarkan dana tersebut. Anda juga boleh membuka akaun yang disediakan oleh broker supaya anda boleh membeli dan menjual saham dana indeks yang anda minati. Sebelum membuat pembelian, anda juga harus menyelidik ciri yang disediakan oleh broker atau penyedia dana indeks.

jimat masa anda kerana ada pengurus pelaburan yang akan menjaga dana anda.
tidak membenarkan anda untuk mengalahkan pasaran kerana ia direka mengikut prestasi pasaran
risiko kerugian rendah kerana anda boleh mempelbagaikan portfolio anda
tidak mempunyai perlindungan kerugian
kurang cukai daripada aset pelaburan lain.tidak boleh memilih jenis saham yang anda suka kerana ia bergantung kepada indeks saham yang anda pilih.
Keuntungan dana Indeks Dan Kerugian dana Indeks

3. Main Saham Dengan CFD (Contract For Different)

Kontrak untuk perbezaan (CFD) ialah perjanjian antara pelabur dan broker CFD untuk menukar perbezaan dalam nilai produk kewangan (sekuriti atau derivatif) antara masa kontrak dibuka dan ditutup. Pemetik saham CFD tidak pernah benar-benar memiliki aset asas tetapi sebaliknya menerima pendapatan berdasarkan perubahan dalam harga aset tersebut. Jadi apabila harga saham turun anda boleh membelinya dan menjualnya semula apabila harga saham naik. Anda boleh mendapat keuntungan daripada perbezaan antara harga jualan dan harga belian

Cara Main Saham Dengan CFD

Untuk bermain saham dengan CFD, berikut ialah langkah-langkahnya:

 1. Pilih pasaran sasaran anda

Tentukan di pasaran mana anda ingin berdagang, sama ada dalam pasaran forex, saham atau komoditi. Sebaik-baiknya, anda memilih pasaran yang anda fahami dengan baik mengikut urutan. Kebanyakan platform dagangan mempunyai fungsi carian yang menjadikan proses ini cepat dan tanpa kerumitan.

 1. Beli atau jual

Lihat pergerakan harga pada platform dagangan anda untuk menentukan sama ada untuk membeli atau menjual. Anda boleh membeli apabila harga naik jika anda menggunakan kaedah yang panjang. Sebaliknya, anda boleh menjual apabila harga turun jika anda menggunakan kaedah pendek. Harga pada dagangan CFD adalah berdasarkan harga instrumen asas

 1. Tentukan saiz perdagangan

Dalam perdagangan CFD, anda boleh mengawal saiz pelaburan anda. Oleh itu, walaupun harga aset pendasar akan berbeza-beza, anda boleh memutuskan berapa banyak untuk melabur. Walau bagaimanapun, broker biasanya mempunyai keperluan margin yang berbeza-beza untuk setiap aset.

 1. Tempatkan stop loss

Anda boleh meletakkan stop loss untuk menutup trading secara automatik sebaik sahaja pasaran mencapai tahap yang telah ditetapkan. Kaedah ini akan membantu anda meminimumkan kerugian.

 1. Pantau dan tutup trading anda

Sebaik sahaja anda membuat hentian atau kerugian, keuntungan akan beralih bersama-sama dengan harga pasaran. Anda boleh melihat harga pasaran dalam masa nyata dan anda boleh menambah atau menutup dagangan baharu. Jika pesanan henti rugi atau had anda belum diaktifkan, anda boleh menutupnya secara automatik. Hanya pilih ‘tutup kedudukan’ dari tetingkap kedudukan. Anda akan dapat melihat untung atau rugi yang anda alami. 

Contoh Cara Main Saham di Platform CFD -Mitrade

Mitrade ialah broker terbaik yang menyediakan yuran spread yang rendah dan leverage yang tinggi. Untuk bermain saham di Mitrade, begini caranya:

1. Download MitradeLangkah pertama ialah download Mitrade melalui Playstore atau Ios. Jika anda menggunakan desktop, anda boleh mengakses Mitrade melalui laman web rasmi.
2. Buat akaunDaftar untuk akaun dengan E-mel Google atau Facebook. Selepas itu, isi semua data yang diminta dan sahkan dengan identiti anda seperti kad pengenalan, pasport, dan seumpamanya.
3. Isikan depositIsikan deposit awal sekurang-kurangnya AS$ 50. Deposit boleh diisi melalui e-wallet atau pindahan wang melalui bank.
4. Pilih stok yang dikehendakiSelepas deposit, anda boleh memilih jenis saham yang anda mahu. Sebelum membuat pembelian, cuba semak prestasi pengeluar yang anda pilih. Anda juga boleh menganalisis kualiti saham daripada carta harga atau berlatih dengan akaun dmeo terlebih dahulu.
5. Masukkan kedudukanSelepas memilih saham yang dikehendaki, anda boleh memasukkan kedudukan mengikut ramalan atau analisis anda. Mitrade juga menyediakan ciri ramalan pasaran untuk memudahkan anda memasuki sesuatu posisi. Selepas itu, masukkan bilangan unit saham yang anda ingin beli dan tetapkan pengurusan risiko dengan menyatakan stop loss dan take profit. Ini penting dilakukan untuk meningkatkan peluang dan meminimumkan risiko kerugian. Anda juga harus menetapkan had beli dan jual untuk memastikan tiada peluang terlepas.
6. Memantau pergerakan harga sahamSelepas membuat pembelian atau penjualan, anda juga perlu memantau pergerakan harga saham untuk mendapatkan keuntungan maksimum dalam peluang ambil untung seterusnya.
7. Tutup kedudukan dan keluarkan keuntunganJika anda telah mendapat keuntungan mengikut sasaran, tutup posisi dan segera keluarkan keuntungan ke akaun bank anda.
Trading Simplified- Langkah Pertama untuk Membuat Kemajuan!
REKOMENDASI BROKER

Faedah dan Kerugian  CFD

Beberapa faedah bermain saham dengan CFD termasuk:

Leverage yang lebih tinggi dan margin lebih rendahLeverage pada CFD adalah lebih tinggi daripada aset pelaburan lain, margin yang ditetapkan adalah lebih rendah supaya modal yang diperlukan jauh lebih kecil.
Boleh mengakses pasaran globalBanyak broker CFD menawarkan produk di semua pasaran utama dunia dan membolehkan anda mengaksesnya sepanjang masa.
Boleh berniaga bila-bila masaPasaran tertentu memerlukan jumlah minimum modal untuk membuat dagangan harian atau mengehadkan bilangan dagangan yang boleh dibuat dalam akaun. Walau bagaimanapun, dengan memainkan CFD saham, peraturan mengenai sekatan ini dialih keluar. Anda boleh berdagang pada bila-bila masa.

Kerugian CFD

Beberapa kelemahan berdagang CFD termasuk:

1. Terdapat komisen spreadBroker biasanya mengenakan komisen spread untuk masuk dan keluar dalam dagangan.
2. Berisiko tinggiDagangan CFD bergerak pantas dan memerlukan pemantauan rapi kerana risikonya sangat tinggi.
3. Peraturan Industri yang LemahIndustri CFD tidak dikawal dengan ketat. Kredibiliti broker CFD ditentukan oleh reputasinya, berapa lama broker itu telah wujud, dan kedudukan kewangan berbanding kedudukan kerajaan atau kecairan.

BACA JUGA : CFD Adalah? Ini Penjelasan CFD Trading Terlengkap 2021!

Tips untuk Bermain Saham Dengan Modal Kecil

Untuk berjaya dalam trading  saham, anda boleh menggunakan petua berikut:

 1. Pelaburan secara beransur-ansur

Sebaliknya, elakkan berdagang dengan modal yang terlalu besar. Selepas itu, anda boleh meningkatkan dana dagangan anda secara beransur-ansur. Teknik ini dikenali sebagai dollar cost averaging di mana anda melabur sejumlah wang dalam tempoh masa tertentu. Dengan cara ini, anda boleh berdagang tanpa dipengaruhi oleh faktor emosi.

 1. Disiplin dengan rencana perdagangan

Anda juga perlu memiliki trading plan atau rencana trading sebelum membeli saham. Rencana trading terdiri dari buy, target profit, dan stop loss. Ketika sudah mendapatkan target profit, segera hentikan order posisi agar tidak emosi saat trading. Begitu pula saat mengalami kerugian, Anda harus segera menghentikan trading untuk meminimalkan kerugian.

 1. Perhatikan rasio risiko dan imbalan

Saat memperdagangkan saham, Anda juga perlu menetapkan rasio antara risiko dan imbalan. Saat Anda mendapatkan reward sesuai target, Anda bisa membatasi risiko hingga setengah dari profit yang Anda terapkan. Hal ini juga penting dilakukan agar Anda tidak emosi saat trading mengalami kerugian yang besar.

 1. Lakukan diversifikasi

Ketika terjun ke dunia trading, kita harus melakukan diversifikasi saham. Artinya, jika satu saham turun, kami masih memiliki saham lain. Namun, hindari diversifikasi yang terlalu banyak karena akan menyulitkan kita untuk mengelolanya. Dalam investasi saham, diversifikasi yang ideal biasanya empat sampai lima saham.

 1. Analisis ulang

Di pasar saham, jangan hanya menggunakan perasaan atau pendapat orang lain saat membeli saham. Anda perlu melakukan analisis ulang untuk memastikan kinerja saham. Selain analisa ulang, juga disesuaikan dengan trading plan yang Anda tetapkan. Jika cocok, Anda bisa mencoba berinvestasi di saham.

 1. Berlatih trading dengan akaun demo

Untuk membiasakan diri dengan ciri-ciri yang tersedia pada platform broker pilihan anda, cuba berlatih berdagang dengan akaun demo. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sesetengah broker biasanya menyediakan akaun demo yang boleh anda gunakan untuk berlatih dagangan sebelum melompat ke pasaran sebenar. Dengan akaun demo, anda boleh mencuba berdagang tanpa rasa takut kehilangan wang. Sebaik sahaja anda berasa biasa dan mahir, anda boleh melompat terus ke pasaran saham.

 1. Pilih broker yang terbaik

Selepas mengetahui toleransi risiko anda, langkah seterusnya ialah memilih broker yang dipercayai untuk membuka akaun dagangan. Terdapat pelbagai broker yang boleh anda temui dengan mudah di Internet. Walau bagaimanapun, pastikan broker pilihan anda sudah mempunyai kesahihan dan ciri lengkap untuk memudahkan proses perdagangan. Selepas mencari broker yang betul, anda boleh mula membuka akaun. Sesetengah broker juga menyediakan akaun demo untuk membiasakan anda dengan amalan perdagangan secara langsung di pasaran. Salah satu broker yang dipercayai dan menyediakan akaun demo ialah Mitrade. Mitrade menyediakan akaun demo bernilai AS$50,000 yang boleh anda akses selama dua bulan. Selain itu, Mitrade juga mempunyai ciri terbaik dan platform yang mesra pengguna. Proses membuka akaun di Mitrade juga boleh dilakukan dalam beberapa saat.

 1. Fahami toleransi risiko

Langkah pertama dalam bermain saham ialah menentukan toleransi risiko untuk menyesuaikan portfolio mengikut toleransi risiko dan keutamaan pelaburan. Sebagai contoh, pelabur konservatif boleh memilih saham dengan kestabilan harga yang lebih baik dan menawarkan dividen yang menarik. Anda boleh mendapatkan jenis saham ini melalui syarikat dalam sektor seperti staples pengguna, penjagaan kesihatan dan utiliti. Pelabur yang agresif mungkin lebih suka saham dengan nilai yang lebih tidak menentu seperti teknologi maklumat, kewangan dan tenaga.

Kesimpulan

Itulah penjelasan lengkap tentang apa itu saham dan Cara bermain saham dengan modal kecil untuk trader baru. Bagi anda yang ingin trading saham, anda harus menyediakan dana khas yang tidak akan digunakan untuk perbelanjaan jangka pendek. Anda juga perlu memahami keadaan pasaran sebelum melompat terus ke pasaran saham. Pilih jenis saham terbaik yang sesuai dengan matlamat dan trading plan anda. Anda harus elakkan perdagangan hanya atas pengaruh orang lain kerana semua risiko perdagangan akan ditanggung oleh Anda.

FAQ- Frequently Ask Question

 1. Berapa modal nak main saham di Malaysia?

Modal untuk bermain saham di Malaysia agak tinggi iaitu minima RM100 untuk satu lot saham. Walau bagaimanapun, anda juga boleh bermain saham dengan modal kecil melalui ETF, CFD atau dana indeks. Bermain saham melalui broker Mitrade juga memerlukan yuran yang rendah kerana anda boleh mendepositkan akaun minimum AS$50 sahaja.

 1. Apakah broker terbaik untuk bermain saham?

Anda boleh memilih Mitrade sebagai broker utama anda untuk bermain saham. Selain komisen spread yang rendah, Mitrade juga menyediakan leverage yang tinggi supaya anda boleh mula bermain saham dengan modal yang kecil. Mitrade juga menyediakan akaun demo AS$50,000 yang boleh anda gunakan selama 2 bulan. Membuat akaun di Mitrade hanya mengambil masa beberapa saat dan deposit minimum hanya AS$50.

Disclaimer: Artikel ini ditulis berdasarkan pengalaman pembelajaran penulis tentang pelaburan saham untuk tujuan pendidikan. Jika ada cadangan untuk pelaburan, ia adalah untuk rujukan sahaja. Semua risiko dalam pelaburan saham adalah tanggungjawab peribadi. Oleh itu, anda mesti memahami keadaan pasaran sebelum melabur dalam saham

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *