Cara Beli Saham Terlengkap
SAHAM, INVESTASI

Inilah Cara Beli Saham Terlengkap untuk Trader Malaysia

Cara beli saham juga penting untuk difahami oleh trader baru. Kerana, melabur dalam saham boleh memberikan manfaat yang besar. Terdapat pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk membeli saham. Agar Anda mencapai prestasi yang besar dalam bermain saham, berikut adalah penjelasan lengkap tentang cara beli saham untuk pedagang pemula:

What-Mengenal Apa Itu Saham

Saham adalah sejenis pelaburan dalam bentuk sekuriti yang mewakili kepemilikan dalam sesebuah syarikat. Sebuah syarikat mengeluarkan saham untuk mengumpul wang yang kemudiannya akan digunakan untuk membangunkan syarikat mereka. Bagi pelabur, saham adalah cara untuk mengembangkan wang mereka dan mengatasi inflasi dari semasa ke semasa. Syarikat menjual saham mereka melalui pasaran bursa saham. Kita boleh membeli saham di pasaran bursa saham melalui broker perantara atau broker saham.

Harga saham turun naik sepanjang hari. Ini dipengaruhi oleh penawaran dan permintaan untuk saham. Pelaburan saham diklasifikasikan sebagai berisiko tinggi jika dibandingkan dengan aset pelaburan lain. Walau bagaimanapun, pulangan daripada pelaburan dalam saham juga lebih tinggi jika harga saham naik selagi mereka memilikinya, dan mereka menjualnya lebih daripada yang mereka bayar.

Kita boleh mendapat kelebihan melabur dalam saham daripada perbezaan antara harga jualan dan harga belian. Jadi, kita boleh membeli saham semasa ia rendah dan menjualnya apabila ia jatuh. Selain daripada perbezaan harga jual beli, kita juga boleh mendapat keuntungan daripada pembagian dividen. Dividen ialah pembahagian keuntungan yang diperoleh oleh syarikat kepada pemegang sahamnya. Jumlah dividen ditentukan oleh lembaga pengarah dan umumnya diberikan secara tunai, tetapi terdapat juga beberapa syarikat yang mengeluarkan dividen dalam bentuk saham. Dividen amat bermakna kepada ramai pelabur kerana ia memberikan aliran pendapatan yang stabil.

Dividen biasanya dikeluarkan oleh syarikat besar yang mempunyai keuntungan yang stabil. Beberapa sektor yang membayar dividen paling banyak termasuk minyak dan gas, perbankan dan kewangan, bahan asas, penjagaan kesihatan dan farmaseutikal. Jika anda tidak mempunyai masa untuk mengawasi pasaran saham setiap hari, anda boleh cuba melabur dalam syarikat yang membayar dividen. Capital gain (selisih harga jual dan harga beli) terbentuk dengan adanya aktivitas perdagangan saham di pasar sekunder. Misalnya Investor membeli saham X dengan harga per saham $15 kemudian menjualnya dengan harga $50 per saham yang berarti pemodal tersebut mendapatkan capital gain sebesar $35 untuk setiap saham yang dijualnya.

Secara umum, saham yang dibayarkan dividen biasanya merupakan pilihan investor yang siapa ingin berinvestasi jangka panjang, dan investor yang ingin berinvestasi jangka pendek lebih suka menggunakan selisih harga untuk mendapatkan keuntungan dengan cepat.

What-Mengenal Apa Itu Saham

Why-Mengapa Kita Perlu Membeli Saham?

Walaupun ia berisiko tinggi, pelaburan saham juga boleh memberikan keuntungan yang besar kepada kita. Secara terperinci, berikut adalah faedah membeli saham:

 1. Keuntungan yang tinggi

Purata saham boleh memberikan keuntungan atau pulangan sebanyak 10.3 peratus setahun. Ini agak tinggi berbanding bon yang hanya 5.4 peratus. Pulangan ini boleh menjadi sumber pendapatan pasif untuk kita.

 1. Sumber pendapatan tambahan

Sesetengah syarikat biasanya mengagihkan dividen kepada pemegang saham. Pembahagian dividen boleh dilakukan setiap tiga bulan atau sekali setahun. Dividen ini boleh menjadi pendapatan tambahan kita.1

 1. Lindungi wang daripada inflasi

Lindungi wang daripada inflasi kerana potensi pulangan yang tinggi boleh melebihi kadar inflasi dengan ketara.

 1. Kepelbagaian aset

Pelaburan saham boleh digunakan sebagai cara untuk mempelbagaikan aset. Apabila produk pelaburan lain mengalami kerugian, kita masih mempunyai aset pelaburan rizab. Saham mempunyai potensi keuntungan yang besar dan pantas, membantu pelabur mengelakkan risiko kerugian.

 1. Likuiditas yang tinggi

Saham mempunyai likuiditas yang tinggi supaya kita boleh membeli dan menjualnya bila-bila masa kita mahu.

Where-Mengenal Tempat Beli Saham di Malaysia

Terdapat dua tempat untuk membeli saham di Malaysia iaitu melalui syarikat sekuriti atau broker dan Bursa Malaysia. Berikut ialah penjelasan setiap satu:

Syarikat Sekuriti

Syarikat sekuriti atau broker adalah perantara yang boleh membantu pelabur untuk membeli saham di pasaran saham. Di Malaysia, terdapat syarikat sekuriti tempatan seperti MESDAQ.  MESDAQ (Malaysia Exchange of Securities Dealing and Automated Quotation) adalah pasar sekuritas Malaysia yang diluncurkan pada Oktober 1997. MESDAQ berfokus pada penjualan saham dari perusahan berbasis teknologi. 

Namun begitu, anda juga boleh memilih broker dari luar negara seperti Mitrade yang telah terbukti dipercayai. Proses membuka akaun di Mitrade juga mudah dan hanya memerlukan deposit minimum $5. Mitrade juga menyediakan akaun demo $50,000 yang boleh anda gunakan untuk berlatih dagangan selama dua bulan.

Cara beli saham di dalam broker talian (online)

Untuk membeli saham dalam talian, begini caranya:

 1. Pilih broker saham yang dikehendaki. Anda boleh mencari rujukan broker dengan menyemak jadual berikut, iaitu daripada laporan pengesyoran broker terkini Malaysia pada 2021.
 2. Isi borang pembukaan akaun dan akaun dana pelanggan. Biasanya cara loginnya sangat mudah, langsung login dengan email atau facebook aja.
 3. Buat deposit awal dan anda boleh mula membeli saham pertama anda.
cara beli saham di Syarikat Sekuriti

Cara beli saham di luar talian (offline)

 1. Datang ke syarikat sekuriti atau broker saham yang anda mahu dengan data pengenalan anda
 2. Isi borang pendaftaran untuk membuka akaun dana pelabur
 3. Buat deposit ke akaun data pelabur
 4. Selepas itu, anda akan mendapat kata laluan dan nama pengguna untuk membuat transaksi saham

Berikutnya adalah Top 4 broker global terbaik di Malaysia!

BROKERINFO DETAILRANKLINK BUKA AKUN
cfd broker✅Nikmati akses fleksibel lebih dari 17.000 pasar
✅IG memiliki lebih dari 45 tahun pengalaman
✅ Aplikasinya dibuatkan diri sendiri
4.5
⭐️⭐️⭐️⭐️
BUKA AKUN
broker✅Biaya Penanganan Rendah ( Nol Spread)
✅Membuat Akun Sangat Mudah 1 Menit
✅ Aman Deposit dan Penarikan
✅Legalitas Sangat Aman dan Terjamin
✅ Tersedia Pembelian 1× Leverage 0 Biaya
5.0
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
BUKA AKUN
broker etoro✅Biaya penarikan dilakukan dengan jumlah besar
✅ Banyak fitur copy trading
✅ Pasar forex, saham
4.5
⭐️⭐️⭐️⭐️
BUKA AKUN
xm brokerProses Registrasi Relatif Mudah
✅Edukasi yang Lengkap
✅Tawaran Bonus yang Menggiurkan
4.5
⭐️⭐️⭐️⭐️
BUKA AKUN
Data dari Internet

Bursa Malaysia

Bursa Malaysia adalah salah satu bursa terbesar di Asia Tenggara. Bursa Malaysia ialah syarikat induk bursa saham yang terdiri daripada beberapa anak syarikat. Bursa Malaysia ditubuhkan pada tahun 1976 dengan nama Bursa Saham Kuala Lumpur.

Produk pelaburan yang ditawarkan oleh Bursa Malaysia sangat pelbagai termasuk ekuiti, derivatif, aset asing dan syariah serta Dana Dagangan Bursa (ETF), Amanah Pelaburan Hartanah (REIT), dan Bon dan Sukuk Dagangan Bursa (ETBS). Urus niaga di bursa saham Malaysia boleh dilakukan pada waktu perniagaan iaitu sekitar 9.00 hingga 12.30 dan dari 14.30 hingga 17.00 pada hari Isnin hingga Jumaat.

Pada masa itu, anda boleh menjalankan proses jual beli saham. Pembelian saham di bursa saham Malaysia sekurang-kurangnya 1 lot yang nilainya bersamaan dengan 100 saham. Harga saham juga berbeza-beza, bergantung kepada syarikat yang mengeluarkannya.

When-Mengenal Waktu Tepat Untuk Beli Saham 

Berdasarkan jadual di atas, transaksi biasanya berlaku pada dua sesi. Sesi pertama berlangsung pada pukul 9.00 hingga 12.30. Sementara itu, sesi kedua bermula jam 14.30 hingga jam 16.00 termasuk dagangan saat akhir.Waktu operasi ini adalah Isnin hingga Khamis

Pada hari Jumaat pasaran saham dibuka pada pukul 09.00 hingga 11.30 untuk sesi pertama, kemudian dibuka semula pada sesi kedua pada 14.00 hingga 16.00

Anda boleh membuat pesanan, mengubah, dan membatalkan pesanan semasa waktu bekerja pasaran bursa saham Malaysia. Anda juga boleh berdagang pada hari yang sama sehingga pasaran ditutup dan pesanan anda akan berakhir, untuk keesokan harinya anda perlu masukkan pesanan bari. 

Pasaran saham hanya beroperasi pada hari Isnin hingga Jumaat. Jadi, pada hujung minggu (Sabtu dan Ahad) Anda tidak boleh membeli saham.

HARISESI SATUSESI KEDUA
Hari Senin-Hari Kamis9:00-12:3014:30-16:00
Hari Jumaat 9:00-11:3014:00-16:00
Hari Sabtu dan AhadDitutupDitutup

How-Bagaimana Cara Beli Saham 

Sebelum membincangkan cara beli saham, kita mesti tahu apakah perkara yang perlu diambil kira semasa membeli saham. Apabila membuat keputusan untuk bermain saham, kita mesti terlebih dahulu menentukan matlamat kita dalam bermain saham, sama ada untuk pelaburan jangka pendek atau jangka panjang.

Sebelum Membeli Saham, Apa yang Harus Kamu Ketahui?

 • 1. Tetapkan matlamat

Apabila membuat keputusan untuk bermain saham, kita mesti terlebih dahulu menentukan matlamat kita dalam bermain saham, sama ada untuk pelaburan jangka pendek atau jangka panjang. Selepas itu, kita juga perlu meneliti jenis saham yang sesuai untuk tujuan kita bermain saham. Setelah mengetahui tujuan kita bermain saham, pilihlah jenis saham yang sesuai. Kita boleh melakukan ini dengan menyemak keadaan syarikat yang mengeluarkan saham tersebut. 

Perbezaan antara pelaburan jangka pendek dan jangka panjang terletak pada aspek masa. Pelaburan jangka pendek biasanya dibuat dalam tempoh kurang daripada satu hingga lima tahun. Sementara itu, pelaburan jangka panjang dibuat lebih daripada lima tahun. Pelaburan jangka pendek biasanya memberikan pulangan yang lebih kecil daripada pelaburan jangka panjang. Pelaburan jangka pendek digunakan untuk memenuhi keperluan dalam masa terdekat. Manakala, pelaburan jangka panjang digunakan untuk memenuhi keperluan jangka panjang.

Pelaburan jangka pendekPelaburan jangka panjang
dibuat dalam tempoh kurang daripada satu hingga lima tahunDibuat lebih daripada lima tahun.
Memberikan pulangan yang lebih kecilMemberikan pulangan yang lebih besar
digunakan untuk memenuhi keperluan dalam masa terdekatDigunakan untuk memenuhi keperluan jangka panjang.
 • 2. Kenali syarikat pengeluar saham

Trader juga mesti memahami bisnis syarikat pengeluar saham. Jadi, sebelum membeli, semak jenis produk syarikat itu, perkhidmatan yang mereka tawarkan, dan di mana syarikat itu beroperasi. Selain itu, trader juga perlu memastikan sama ada jualan produk daripada syarikat tersebut mempunyai nilai yang baik dan perusahaan bisa berkembang.

Jangan cuba membeli saham daripada syarikat yang Anda tidak kenali. Oleh itu, dapatkan maklumat sebanyak mungkin tentang syarikat yang mengeluarkan saham tersebut. Maklumat ini sangat mudah didapati di internet.

 • 3. Beri perhatian kepada Price to earning ratio (PER)

Nisbah harga kepada pendapatan atau Price to earning ratio (PER) ialah perbandingan harga saham syarikat dan pendapatan sesaham. Nisbah ini digunakan untuk mengukur harga semasa saham syarikat sama ada ia sepadan dengan pendapatan sesahamnya. Jadi jika syarikat mempunyai PER sebanyak $20, ini bermakna pelabur sanggup membayar $20 untuk setiap $1 setiap pendapatan.

Saham tersebut mungkin kelihatan mahal tetapi ia akan menjadi pelaburan yang menguntungkan jika syarikat itu berkembang pesat. PER boleh didapati dengan membandingkan harga pasaran semasa dengan pendapatan terkumpul daripada empat suku terakhir. Jika ia mempunyai PER yang lebih rendah tetapi berkembang pesat, maka saham syarikat itu berbaloi untuk dibeli.

Inilah Cara Beli Saham Terlengkap untuk Trader Malaysia
 • 4. Fahami carta saham asas

Terdapat pelbagai jenis carta saham yang boleh kita gunakan untuk menganalisis pergerakan harga saham, seperti pin bar, doji candle, dan seumpamanya. Namun, anda tidak perlu keliru untuk mempelajarinya. Anda hanya perlu memahami pergerakan asas carta saham. 

Keupayaan untuk membaca carta saham biasanya akan bertambah baik dari semasa ke semasa. Jika carta saham bergerak dari kiri bawah dan berakhir di bahagian atas sebelah kanan, ini menunjukkan harga saham sedang naik dan anda boleh membeli saham tersebut. Jika carta saham menghala ke bawah, anda tidak seharusnya membeli saham tersebut.

BACA JUGA: Cara Membaca Candlestick 1 Menit-Inilah Pola Candlestick Lengkap

 • 5. Perbezaan antara akaun CDS dan akaun dagangan

Akaun CDS digunakan untuk menyimpan saham yang anda beli. Selepas membeli saham melalui Bursa Malaysia, saham tersebut akan disimpan secara elektronik dalam akaun CDS. Anda boleh membuka lebih daripada satu akaun CDS. Terdapat juga dua jenis akaun CDS iaitu akaun CDS syariah dan konvensional. Jika anda menggunakan akaun CDS syariah, anda tidak dibenarkan membeli saham bukan syariah. Anda juga tidak dibenarkan membeli saham yang melebihi jumlah yang anda simpan dalam akaun CDS Islam.

Sementara itu, anda boleh menggunakan CDS konvensional untuk membeli saham konvensional (bukan syariah). Anda juga boleh membeli saham dengan had tertentu walaupun ia melebihi deposit anda.

Akaun dagangan berfungsi untuk memudahkan anda melakukan transaksi untuk menjual atau membeli saham. Untuk dapat berdagang saham, anda mesti memasukkan modal anda atau mendepositkan wang ke dalam akaun dagangan. Akaun dagangan itu sendiri terdiri daripada tiga jenis, iaitu akaun tunai, akaun collateral, dan akaun margin. 

Akaun tunai ialah sejenis akaun dagangan yang memerlukan pelabur membuat deposit modal sebelum berdagang. Dengan jenis akaun tunai, anda hanya perlu mempertaruhkan wang modal anda semasa berdagang. Manakala akaun collateral ialah akaun dagangan yang menggunakan had pembelian dan had masa untuk pembayaran balik baki. Sementara itu, akaun margin adalah sama dengan akaun cagaran tetapi tidak menggunakan tarikh akhir pembayaran baki. Pemegang akaun margin juga perlu membayar sejumlah faedah apabila membeli saham.

 • 6. Bagaimana Menentukan Harga Saham

Harga saham dalam pasaran saham boleh ditetapkan dalam beberapa cara. Cara yang paling biasa ialah melalui proses lelongan di mana pembeli dan penjual menyerahkan bida dan permintaan untuk membeli atau menjual. Harga bida digunakan apabila seseorang ingin membeli dan harga permintaan digunakan apabila seseorang ingin menjual. Apabila harga penawaran dan permintaan sepadan, maka perdagangan berlaku.

Pasaran saham terdiri daripada ramai pelabur dan trader di mana beribu-ribu transaksi berlaku setiap minit semasa perdagangan dibuka. Bursa saham menyediakan platform di mana perdagangan saham boleh dijalankan dengan mudah dengan melaraskan harga yang dicadangkan antara pembeli dan penjual saham. 

Untuk mendapatkan akses kepada bursa saham, seorang trader memerlukan broker atau broker saham. Broker saham ini bertindak sebagai perantara antara pembeli dan penjual. Selepas itu, broker atau broker saham menyediakan platform di mana trader boleh membuat akaun untuk membuat transaksi.

Pasaran saham juga menggunakan undang-undang penawaran dan permintaan yang berfungsi dalam masa nyata. Jika terdapat lebih ramai pembeli untuk sesuatu saham berbanding penjual, harga saham akan meningkat. 

Sebaliknya, jika terdapat lebih banyak penjual saham daripada pembeli, harga akan cenderung jatuh. Jika pembeli melebihi jumlah penjual, mereka mungkin bersedia untuk meningkatkan bida mereka untuk saham. Transaksi antara pembeli dan penjual akan berlaku sekiranya terdapat perjanjian harga antara keduanya. 

Cara Membeli Saham di Bursa Malaysia

Cara Beli Saham di Bursa Malaysia

Anda juga boleh terus membeli saham di Bursa Malaysia. Inilah cara untuk membeli saham di Bursa Malaysia:

 1. Pilih broker yang dipercayai

Sebelum membeli saham, Anda perlu memilih broker atau remisier yang dipercayai sebagai perantara. Broker juga memainkan peranan penting dalam memberi nasihat atau nasihat apabila menghadapi kesulitan atau kekeliruan dalam proses jual beli saham. 

Salah satu broker yang dipercayai yang boleh anda pilih ialah Mitrade. Proses membuka akaun di Mitrade juga sangat pantas dan hanya memerlukan bayaran deposit sekitar AS$50 sahaja.

 1. Buka akaun CDS dan akaun dagangan

Selepas mencari broker, anda perlu membuka akaun Central Depository System (CDS) melalui broker tersebut. Akaun CDS ini kemudiannya akan berfungsi sebagai tempat menyimpannya.

Akaun CDS juga akan memudahkan anda membeli atau menjual saham, serta menjejaki pergerakan saham anda. Untuk membuka akaun CDS, salinan ID anda biasanya diperlukan dan berharga sekitar RM 10. Selepas membuka akaun CDS, anda juga perlu membuka akaun dagangan. Ini biasanya dilakukan pada masa yang sama dengan pembukaan akaun CDS.

Selepas membuka akaun, anda akan disambungkan kepada remisier atau dealer. Anda boleh meminta remisier membeli atau menjual sejumlah saham tertentu pada harga tertentu.

Semasa membuat transaksi, anda juga perlu memberikan nombor akaun CDS untuk kemasukan pesanan.

 1. Membuat pesanan (order)

Langkah seterusnya adalah untuk membuat pesanan pada harga yang anda mahu, anda boleh membuat pesanan secara automatik yang akan dimajukan ke enjin dagangan Bursa Malaysia. Kemudian, sistem akan memadankan semua harga yang pesanannya sepadan antara permintaan pasaran dan tawaran pelabur. Jika harga yang ditawarkan oleh pasaran sepadan dengan harga bida anda, remisier akan membantu anda membuat pembelian. 

Kesimpulan

Begitulah cara beli saham di pasaran saham Malaysia. Saham boleh menjadi pelaburan yang menguntungkan jika kita tahu cara membelinya. Malangnya, ramai trader baru tidak tahu cara selamat membeli saham di pasaran saham Malaysia. Dengan memahami apa yang perlu disediakan dalam bermain saham dan cara beli saham di pasaran saham, pelaburan lebih mudah dilakukan.

FAQ- Frequently ASK Question

Beberapa soalan yang sering ditanya berkaitan dengan saham termasuk:

 1. Bilakah masa terbaik untuk membeli saham?

Jika anda membeli saham untuk tujuan pelaburan jangka panjang, anda boleh membelinya sekarang. Jika untuk tujuan pelaburan jangka pendek, anda boleh membelinya apabila harga saham jatuh.

 1. Berapa banyak wang yang diperlukan untuk membeli saham?

Berapa banyak wang yang anda perlukan untuk membeli saham bergantung kepada broker pilihan anda. Kadangkala, terdapat sesetengah broker yang tidak menggunakan pembelian minimum dengan harga yang rendah dan yuran spread yang rendah, contohnya Mitrade.


Disclaimer: Artikel ini ditulis untuk tujuan edukasi sahaja. Jika ada nasihat pelaburan, ia adalah untuk rujukan sahaja. Pelaburan saham adalah perkara yang berisiko dan risiko adalah tanggung jawab peribadi. Oleh itu, nda mesti faham betul cara melabur dalam saham sebelum terjun terus ke pasaran saham.

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *