Belajar Saham (1)- Mengenal Apa Itu Saham?
SAHAM, INVESTASI

Belajar Saham (1)- Mengenal Apa Itu Saham?

Belajar saham kini digemari oleh anak muda kerana banyak kisah orang berjaya muncul berkat pelaburan saham. Salah satu contoh pelabur saham yang berjaya yang menjadi contoh kepada ramai orang di dunia ialah Warren Buffet. Berkat komitmennya untuk melabur dan mempelajari saham, Warren Buffet berjaya memasuki senarai orang terkaya di dunia. Sebelum belajar saham, kami memahami apa itu saham dulu, pertimbangkan contoh berikut:

Ani berminat untuk memulakan perniagaan dalam sektor tekstil. Disebabkan dia tidak mempunyai wang yang banyak sebagai modal, dia meminta rakan-rakan dan saudara maranya meminjamkan wang kepadanya. Setelah mendapat modal yang mencukupi daripada pinjaman tersebut, Ani memulakan perniagaannya. Berkat kepintarannya, perniagaan tekstil yang diuruskan oleh Ani juga semakin berkembang.

Dengan keuntungan yang diperolehi, setiap tahun Ani membayar pinjaman modal rakan dan saudara mara mengikut jumlah keuntungan tahunan yang diperolehinya. Pulangan keuntungan ini dikenali sebagai dividen dalam saham. Jika Ani tidak dapat menguruskan perniagaannya dengan baik, maka rakan-rakan dan saudara-maranya tidak akan dapat berkongsi keuntungan.

Contoh tersebut menggambarkan bagaimana kita membeli saham. Membeli saham adalah sama seperti meminjamkan wang kita kepada syarikat untuk mengembangkan perniagaannya. Apabila syarikat berkembang pesat, kita boleh mendapat dividen iaitu perkongsian keuntungan tahunan syarikat.

Apa Itu Saham?

Saham adalah bukti pemilikan nilai syarikat atau bukti penyertaan ekuiti. Saham dikeluarkan atau dijual oleh syarikat untuk mengumpul dana untuk menjalankan perniagaan mereka. Setiap pemegang saham berhak mendapat bahagian aset dan keuntungan syarikat yang mana jumlahnya bergantung kepada berapa unit saham yang kita ada. Sebagai contoh, jika syarikat mempunyai 1,000 saham tertunggak dan seorang memiliki 100 saham, orang itu akan memiliki dan menuntut 10% daripada aset dan hasil syarikat.

Pemegang saham juga berhak mengundi pada mesyuarat pemegang saham. Lebih banyak bilangan saham yang anda miliki, lebih tinggi hak mengundi anda. Secara tidak langsung, pemegang saham majoriti juga boleh mengawal hala tuju syarikat. Lebih banyak saham yang anda miliki, lebih besar bahagian keuntungan yang anda perolehi. Pemegang saham juga berhak menerima dividen. Terdapat beberapa syarikat yang tidak membayar dividen. Bagaimanapun, syarikat-syarikat ini kerana mereka melabur semula keuntungan untuk pertumbuhan syarikat supaya nilai saham meningkat.

Apa Itu Saham?

Kenali Bursa Saham

Anda boleh membeli dan menjual saham di bursa saham, seperti Nasdaq atau Bursa Saham New York (NYSE). Pasaran saham ialah koleksi bursa dan tempat di mana pembelian, penjualan dan penerbitan saham syarikat awam berlaku. Urus niaga sedemikian dijalankan melalui pertukaran institusi formal (fizikal dan elektronik) atau melalui firma sekuriti yang beroperasi di bawah satu set peraturan yang ditetapkan.

Di Malaysia, anda boleh membeli dan menjual saham di Bursa Malaysia. Bursa Malaysia ialah sebuah syarikat pegangan bursa saham yang ditubuhkan pada tahun 1976 dan merupakan salah satu pasaran bursa saham terbesar di ASEAN. Bursa Malaysia menyediakan akses mudah kepada banyak produk dan perkhidmatan pelaburan, menghubungkan peserta pasaran domestik dan asing kepada semua jenis peluang untuk membantu mereka mengembangkan atau melabur dengan impak. Rangkaian produk Bursa Malaysia sangat pelbagai, daripada saham, aset asing dan syariah serta  Exchange Traded Funds (ETF), Real Estate Investment Trust (REITs), dan Exchange Traded Bonds and Sukuk (ETBS).

Bagaimana Pasaran Saham Berfungsi

Selepas syarikat mengumumkan melalui tawaran awam permulaan (IPO), anda boleh membeli saham di pasaran bursa saham. Dana yang diperoleh daripada penjualan saham semasa IPO pergi terus kepada syarikat. Bursa saham bertindak sebagai fasilitator dan mendapat bayaran daripada syarikat dan rakan kongsi kewangannya sebagai ganjaran untuk perkhidmatan yang disediakannya. Bursa saham bertanggung jawab untuk memastikan ketelusan harga, kecairan, penentuan harga dan urus niaga yang adil dalam aktiviti perdagangan saham.

Memandangkan hampir semua pasaran saham utama di seluruh dunia kini beroperasi secara elektronik, bursa mengekalkan sistem perdagangan yang cekap mengurus pesanan beli dan jual daripada pelbagai peserta pasaran. Bursa saham juga ditugaskan untuk menyesuaikan harga antara pembeli dan penjual supaya transaksi berjalan dengan adil. Bursa saham mempunyai kuasa untuk mencipta dan mengekalkan pelbagai penunjuk khusus pasaran dan peringkat sektor, seperti indeks S&P (Standard & Poor’s) 500 atau indeks Nasdaq 100, yang menyediakan ukuran untuk menjejaki pergerakan pasaran keseluruhan.

Syarikat yang disenaraikan di bursa saham juga boleh menawarkan saham baharu dan tambahan melalui tawaran lain pada peringkat kemudian, seperti melalui terbitan hak atau tawaran susulan. Syarikat juga boleh membeli balik atau menghapus kira saham mereka.Semua proses transaksi akan dipermudahkan oleh bursa saham. Untuk berdagang di pasaran saham, anda memerlukan perantara broker atau broker saham. Kemudian, anda boleh membuka akaun broker yang boleh anda gunakan untuk memproses pembelian dan penjualan saham.

BACA JUGA: Inilah 3 Cara Bermain Saham Dengan Modal Kecil Untuk Pemula Malaysia

Jenis saham

Sebelum melabur dalam saham, kita mesti tahu jenis-jenis saham yang diniagakan dalam pasaran saham. Setiap jenis saham mempunyai kelebihan dan kekurangan yang tersendiri. Anda boleh memilih jenis saham yang ingin anda laburkan berdasarkan matlamat anda. Berikut adalah penjelasan lengkap tentang jenis saham:

 1. Saham biasa atau common stock

Saham biasa ialah sejenis saham yang mewakili pemilikan dalam syarikat dan tuntutan (dividen) ke atas sebahagian daripada keuntungan. Pelabur boleh mendapatkan satu unit saham untuk memilih ahli lembaga pengarah, yang menyelia keputusan utama yang dibuat oleh pengurusan.

Dalam jangka panjang, saham biasa, melalui pertumbuhan modal, boleh menghasilkan pulangan yang lebih tinggi daripada hampir semua pelaburan lain. Pelaburan dalam saham biasa dianggap sebagai risiko yang lebih tinggi daripada semua jenis saham lain.Pemegang saham biasa tidak boleh menerima pampasan atau bayaran pendahuluan kepada pemiutang, pemegang bon dan pemegang saham preferen apabila syarikat penerbit bankrap.

 1. Saham preferen atau saham istimewa

Saham preferen mewakili beberapa tahap pemilikan dalam syarikat tetapi pemegang saham biasanya tidak mempunyai hak mengundi yang sama. Pemegang saham preferen mempunyai tuntutan yang lebih tinggi untuk dividen atau pengagihan aset daripada pemegang saham biasa.

Tidak seperti pemegang saham biasa, pemegang saham preferen mempunyai hak mengundi terhad. Walau bagaimanapun, apabila syarikat muflis, pemegang saham preferen boleh menerima bayaran lebih awal daripada pemegang saham biasa. Dalam beberapa cara, saham preferen sebenarnya berfungsi lebih seperti bon, yang merupakan pelaburan pendapatan tetap. Saham preferen biasanya membayar dividen tetap pada jadual biasa.

Selain dibahagikan kepada saham biasa atau saham preferen, jenis saham juga boleh dibedakan berdasarkan prestasinya. Berikut adalah jenis saham berdasarkan prestasinya:

Jenis Saham Pendapatan

Stok hasil ialah sekuriti ekuiti yang menawarkan pulangan yang lebih tinggi yang berkemungkinan menguntungkan daripada kebanyakan pulangan ke atas keseluruhan sekuriti. Ia adalah jenis saham yang sangat popular di kalangan pelabur kerana ia adalah yang paling tidak menentu antara semua dan menawarkan pelaburnya lebih tinggi daripada hasil dividen pasaran.

 1. Saham blue chip

Saham blue chip adalah sejenis saham yang menawarkan hasil yang tinggi. Saham blue chip adalah jenis saham yang sangat popular di kalangan pelabur kerana ia mempunyai turun naik yang paling rendah antara semua jenis saham dan menawarkan hasil dividen yang lebih tinggi. Saham cip biru lazimnya dikeluarkan oleh syarikat besar dan mantap yang mempunyai rekod prestasi yang mengagumkan dalam menguruskan operasi perniagaan dan kewangan mereka.

Di samping itu, apabila syarikat pengeluar saham blue chip membuat keuntungan, sebahagian besar keuntungan itu pergi kepada pelabur. Oleh itu, saham cip biru sentiasa memberikan dividen yang konsisten dan menarik untuk pelabur.

Saham blue chip boleh didapati dalam mana-mana industri tetapi biasanya disediakan oleh syarikat yang mempunyai keadaan kewangan yang stabil seperti hartanah, sektor tenaga, utiliti, institusi kewangan dan sumber asli, makanan dan seumpamanya. Orang yang tidak mempunyai sumber pendapatan tetap biasanya mengambil kesempatan daripada saham cip biru sebagai sumber pendapatan tambahan.

 1. Penny stock

Penny stock biasanya dikeluarkan oleh syarikat kecil, terutamanya syarikat baru, untuk mengumpul dana daripada pelabur. Jenis saham ini biasanya tidak cair yang berdagang pada harga yang sangat rendah, dan dikeluarkan oleh syarikat yang mempunyai permodalan pasaran yang sangat rendah.

Kelebihan melabur dalam penny stock ialah ia tidak memerlukan modal yang besar. Walau bagaimanapun, penny stock dianggap berisiko kerana ia datang daripada syarikat yang mempunyai pemegang saham yang sangat sedikit dan mendedahkan maklumat yang sangat terhad tentang perniagaan mereka. Di samping itu, jenis saham sedemikian lebih terdedah kepada manipulasi harga.

 1. Saham Spekulatif

Saham yang diterbitkan oleh syarikat yang sedang membangunkan produk baharu, ingin memanfaatkan wilayah yang belum diterokai (selalunya pasaran asing), atau telah membuat perubahan besar dalam pengurusan atau kewangan. Saham spekulatif biasanya membawa tahap risiko yang tinggi kerana syarikat, produk dan pengurusan sering tidak diuji dan banyak yang gagal dalam jangka masa panjang. Tetapi jika syarikat itu berjaya, pulangan pelaburan juga boleh menjadi sangat tinggi.

 1. Growth stock

Growth stock ialah sejenis saham yang dikeluarkan oleh syarikat yang melabur semula keuntungannya untuk meningkatkan inovasi dan pengembangan perniagaan. Pemegang saham jenis ini tidak menerima dividen tetapi menerima keuntungan modal setiap kali mereka menjual saham mereka. Apabila syarikat berkembang, harga saham ini juga meningkat dan pelabur boleh menerima keuntungan modal yang lebih tinggi. Sekiranya syarikat gagal membangun, pelabur juga boleh mengalami kerugian.

 1. Saham siklus

Saham siklus ialah sejenis saham yang dikeluarkan oleh syarikat yang menawarkan barangan dan perkhidmatan mewah seperti syarikat penerbangan, pengeluar kenderaan, hotel, restoran dan pakaian. Prestasi jenis saham ini saling berkaitan dengan keadaan ekonomi. Apabila ekonomi berjalan dengan baik, harga saham siklus biasanya kekal tinggi. Sebaliknya, nilai saham akan berkurangan apabila keadaan ekonomi bertambah buruk. Tetapi dalam kebanyakan kes, harga saham siklus meningkat apabila ekonomi pulih selepas kemelesetan dan juga meningkat melebihi nilai sebelumnya. Banyak saham ini mempunyai keupayaan untuk bangkit semula sehingga ramai orang berminat untuk membeli saham jenis ini.

 1. Value stock

Value stock adalah sejenis saham yang dikeluarkan oleh syarikat dengan aset bernilai lebih tinggi daripada harga sahamnya. Jenis saham ini dilihat sebagai undervalued (dijual di bawah harga biasa) oleh pelabur dan percaya bahawa nilai saham akan meningkat apabila syarikat berkembang.

 1. Saham defensif

Saham defensif ialah sejenis saham yang dikeluarkan oleh syarikat sektor penting seperti hospital, makanan atau bahan api. Jenis saham ini biasanya kebal terhadap kemelesetan ekonomi, keuntungan atau kemelesetan kewangan. Permintaan untuk saham ini juga meningkat apabila ekonomi merosot. 

Faedah pelaburan saham

Pelaburan saham membolehkan kita meningkatkan jumlah kekayaan dalam jumlah yang besar walaupun risiko yang datang bersamanya juga besar. Berikut adalah beberapa faedah melabur dalam saham:

 1. Dividen

Dividen adalah perkongsian keuntungan yang akan diberikan oleh syarikat kepada pemegang saham. Dividen terbahagi kepada dua jenis iaitu dalam bentuk tunai dan saham. Dividen tunai diagihkan dengan memberi wang tunai kepada pemegang saham seunit saham yang dimiliki, manakala dividen saham bermakna syarikat menyediakan bilangan tambahan saham yang dimiliki kepada pelabur.

 1. Kenaikan nilai saham

Keuntungan ini diberikan oleh syarikat kepada pemegang saham daripada perbezaan antara harga belian dan harga jualan saham. Seperti yang kita tahu, harga saham adalah dinamik dan turun naik dari semasa ke semasa. Ini berlaku kerana aktiviti perdagangan di bursa saham.

 1. Modal kecil untung besar

Modal untuk membeli saham yang banyak agak murah jika dibandingkan dengan jenis pelaburan lain. Anda boleh mula membeli saham dari sekitar AS$5 hingga AS$10. Dengan modal yang kecil, keuntungan yang kita dapat boleh mencecah 100% dalam masa beberapa hari. Walau bagaimanapun, ini sudah tentu mesti dilakukan dengan analisis saham yang teliti.

 1. Fleksibel

Pelaburan saham adalah aktiviti yang sangat fleksibel. Kita tidak perlu mengorbankan usaha yang besar untuk melakukannya. Kami boleh melakukan semua proses bermula daripada membeli, menganalisis dan menjual melalui peranti yang kami ada. Dengan cara itu kita masih boleh melabur dalam saham tanpa mengganggu aktiviti lain.

 1. Cukai yang kecil

Jika dibandingkan dengan instrumen pelaburan lain, pelaburan saham mempunyai peratusan cukai yang agak kecil, iaitu kira-kira 0.1 peratus daripada keuntungan akhir yang kita perolehi daripada saham itu sendiri. Selain itu, tiada cukai tambahan seperti membayar semasa melaporkan penyata cukai tahunan yang dipotong secara automatik apabila membayar urus niaga saham.

 1. Mudah untuk dijual dan dibeli

Pasaran saham membolehkan anda menjual saham anda pada bila-bila masa. Sekiranya anda memerlukan wang secara tiba-tiba, anda boleh menjualnya dengan segera. Proses membeli saham juga sangat mudah. Anda boleh membelinya melalui broker atau broker saham. Anda juga boleh membelinya dalam talian selepas mencipta akaun dagangan melalui broker.

 1. Melindungi kekayaan daripada inflasi

Dari segi sejarah, saham mempunyai purata pulangan tahunan sebanyak 10%, yang lebih tinggi daripada purata kadar inflasi tahunan. Dengan cara itu, nilai kekayaan anda tidak akan berkurangan akibat inflasi.

Kerugian Pelaburan Saham

Walaupun ia mempunyai banyak faedah, pelaburan dalam saham juga mempunyai beberapa kelemahan. Berikut ialah pelbagai risiko pelaburan saham yang perlu anda pertimbangkan:

 1. Hilang semua pelaburan

Sekiranya syarikat berprestasi rendah, pelabur biasanya akan menjual sehingga nilai saham akan menjunam. Ini juga boleh menyebabkan anda kos keseluruhan nilai pelaburan awal anda. Anda juga perlu membayar cukai keuntungan modal jika anda membuat wang.

 1. Mesti pandai buat research

Jika anda membeli saham sendiri, anda harus menyelidik setiap syarikat untuk menentukan potensi keuntungan yang anda boleh buat. Anda mesti belajar membaca laporan kewangan dan laporan tahunan serta mengikuti perkembangan syarikat. Anda juga harus memantau pasaran saham itu sendiri.

 1. Mencetuskan ketidakstabilan emosi

Harga saham naik dan turun kedua demi saat. Ini boleh mencetuskan ketidakstabilan emosi. Apabila harga saham tinggi, tamak boleh menguasai kita dan membuatkan kita melabur terlalu banyak wang. Tetapi apabila harga saham jatuh, ketakutan boleh menyelubungi fikiran kita sehingga kita boleh menjual semua saham dengan segera tanpa pengiraan yang teliti.

BACA JUGA: Belajar Saham (2)- Cara Melabur Saham Untuk Pemula Malaysia?

Belajar Saham (1)- Mengenal Apa Itu Saham?

Broker Terbaik Untuk Melabur Saham-Mitrade

Untuk melabur dalam saham, anda mesti memilih broker yang terbaik dan paling dipercayai. Salah satu broker terbaik dan berkualitas global yang boleh anda pilih ialah Mitrade. Proses membuka akaun di Mitrade sangat pantas, dalam beberapa saat sahaja. Malah, anda boleh mula melabur dengan hanya deposit AS$50. Mitrade juga menyediakan akaun demo bernilai AS$ 50,000 selama dua bulan yang boleh anda gunakan untuk mengamalkan pelaburan saham sebelum melompat terus ke pasaran. Berikut ialah proses membuka akaun di Mitrade:

 1. Muat turun Mitrade di PlayStore atau Appstore
 2. Daftar akaun menggunakan Facebook atau Google, kemudian isi semua data yang diperlukan
 3. Buat deposit minimum sebanyak AS$50. Deposit boleh dibuat melalui e-dompet atau pindahan wang melalui bank
 4. Pilih jenis stok yang anda mahu
 5. Buat transaksi
 6. Pantau harga saham untuk menentukan bila masa yang sesuai untuk menjual dan membeli saham. Mitrade juga menyediakan pelbagai ciri yang memudahkan anda menganalisis pergerakan harga saham
 7. Selepas mendapat keuntungan, anda boleh menutup kedudukan dan mengeluarkan keuntungan ke akaun peribadi anda.
Broker Terbaik Untuk Melabur Saham-Mitrade

Kesimpulan

Itulah pelbagai cara untuk Belajar saham. Sebelum membuat keputusan untuk melabur dalam saham, anda mesti terlebih dahulu mengetahui bagaimana pasaran saham berfungsi dan memilih broker yang dipercayai seperti Mitrade untuk membuat transaksi dalam pasaran saham. Selain itu, anda juga perlu melakukan analisis harga untuk mengetahui bila masa yang sesuai untuk menjual dan membeli saham.

FAQ- Frequently Ask Question

Soalan tentang cara bermain saham yang sering ditanya oleh pelabur baru termasuk:

 1. Apakah jenis saham yang sesuai untuk pelaburan jangka panjang?

Pelaburan jangka panjang biasanya dibuat dalam tempoh lebih daripada lima tahun. 

Anda boleh memilih jenis saham cip biru yang memberikan dividen tetap dan mempunyai nilai yang stabil.

 1. Apakah jenis saham yang sesuai untuk pelaburan jangka pendek?

Untuk pelaburan jangka pendek, anda boleh mencuba saham spekulatif. Kerana, apabila syarikat berjaya membangun, pulangan yang diberikan boleh menjadi besar nilainya. Namun begitu, risiko pelaburan saham spekulatif juga sangat tinggi jadi anda perlu berhati-hati.

Disclaimer: Artikel ini ditulis berdasarkan pengalaman penulis melabur dan mempelajari saham. Tujuan menulis adalah untuk tujuan pendidikan sahaja.Jika ada cadangan untuk melabur, ia hanya boleh digunakan sebagai cadangan. Semua risiko dalam pelaburan saham adalah tanggungjawab peribadi. Jadi, anda mesti tahu instrumen pelaburan yang anda pilih sebelum terjun terus ke pasaran. 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *