Cara Melabur Saham
INVESTASI, SAHAM

Belajar Saham (2)- Cara Melabur Saham Untuk Pemula Malaysia?

Cara melabur saham adalah perkara penting yang perlu anda lakukan apabila anda ingin belajar saham. Pelaburan saham memang berisiko tinggi tetapi potensi keuntungan yang diberikan sangat besar. Oleh itu, ramai yang berminat untuk melabur dalam saham. Jika anda adalah salah seorang yang berminat untuk melabur dalam saham, berikut adalah cara melabur saham untuk pemula Malaysia:

Step #1: Pilih Pelaburan Jangka Panjang Atau Jangka Pendek

Tentukan matlamat anda dalam melabur, sama ada untuk matlamat jangka panjang atau jangka pendek. Jika tujuan pelaburan saham adalah untuk tujuan jangka pendek, anda harus memilih saham dengan pergerakan harga yang pantas supaya anda dapat segera mendapat manfaat daripada perbezaan antara harga jualan dan harga belian (capital gain). 

Pastikan juga stok mempunyai kecairan yang tinggi (mudah untuk dijual dan dibeli). Anda boleh membuat keputusan untuk melabur jangka pendek dalam saham yang mempunyai turun naik yang tinggi. Sebaliknya, untuk pelaburan jangka panjang anda harus memilih saham dengan pergerakan harga yang stabil dan mempunyai pengagihan dividen tetap. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa memilih pelaburan jangka panjang atau jangka pendek:

 1. Volatilitas

Untuk pelaburan jangka pendek, anda boleh memilih saham dengan volatilitas yang tinggi kerana nilainya tidak menentu berbanding saham untuk pelaburan jangka panjang. Saham dengan volatilitas yang tinggi juga sering menjadi pilihan peniaga hari untuk keuntungan. Tetapi jika anda berhasrat untuk melabur jangka panjang, pilih saham dengan turun naik yang rendah atau turun naik harga yang stabil.

 1. Pergerakan Harga

Pelaburan jangka pendek cenderung untuk mencari kedudukan yang akan mendapat atau kehilangan nilai kurang daripada pelaburan jangka panjang. Jika anda ingin melabur dalam jangka masa pendek, pilih saham dengan pergerakan harga yang rendah supaya anda tidak mengalami kerugian yang banyak. Pedagang harian, sebagai contoh, cenderung untuk mencuba membuat keuntungan yang lebih kecil dengan berdagang dengan lebih kerap. Pelabur jangka pendek cenderung untuk mengambil kesempatan daripada perubahan harga yang mendadak (turun naik) dalam masa yang singkat.

 1. Keagresifan

Pelabur jangka panjang boleh mengambil kedudukan yang lebih agresif daripada pelabur jangka pendek, kerana mereka lebih mampu menanggung kerugian. Pelabur yang merancang untuk memegang aset tertentu selama beberapa tahun mempunyai masa untuk mendapatkan semula nilai yang hilang, yang selalunya boleh berlaku melalui pelaburan yang agresif atau berisiko. Berbeza dengan pelabur jangka pendek, mereka biasanya tidak mampu menanggung risiko kerugian besar.

 1. Pelaburan Pasif vs Aktif

Pelabur aktif sering memegang jawatan pendek. Peniaga atau pelabur sedemikian sering memindahkan produk mereka, yang dianggap mampu memberikan keuntungan dalam jangka pendek. Sebaliknya, pelabur pasif biasanya membeli dan memegang aset mereka untuk jangka masa yang lebih lama.

BACA JUGA : Belajar Saham (1)- Mengenal Apa Itu Saham?

Step #2: Cara Pilih Saham Baik

Untuk memilih saham, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan. Berikut adalah langkah-langkah untuk memilih saham:

 1. Tentukan Matlamat Pelaburan

Luangkan masa untuk berfikir tentang matlamat anda untuk melabur dalam saham. Objektif pelaburan anda akan menentukan jenis saham yang anda akan beli. Jika anda ingin mempunyai pendapatan tambahan tetap, anda boleh membeli saham syarikat yang kerap membayar dividen. 

Jika matlamat pelaburan anda adalah untuk mengekalkan kekayaan anda daripada dipengaruhi oleh inflasi, anda boleh memilih saham daripada syarikat yang mempunyai perniagaan yang kukuh dan mampu menjana keuntungan yang stabil dan boleh diramal. Pelabur yang bertujuan untuk mengembangkan kekayaan mereka, biasanya memilih saham daripada syarikat yang baru muncul tetapi menunjukkan pertumbuhan pendapatan yang menjanjikan.

 1. Pilih syarikat dengan model perniagaan yang anda fahami

Apabila anda membeli saham, anda menjadi pemilik separa perniagaan. Jika anda tidak memahami perniagaan, ia sama seperti menyediakan diri anda untuk kegagalan. Oleh itu, luangkan masa untuk mengkaji model perniagaan syarikat yang anda ingin beli saham. 

Sebagai langkah pertama, anda boleh cuba mempelajari model perniagaan syarikat yang sering anda hadapi. Ketahui bagaimana model perniagaan yang mereka pakai dan siapa pesaing yang mereka hadapi.Selepas itu, analisa apakah kelebihan yang ada pada syarikat supaya ia dapat mengalahkan pesaing. Jika anda tidak memahami sepenuhnya cara syarikat menjalankan perniagaan atau tidak fikir ia mempunyai kelebihan, sebaiknya cari syarikat lain.

 1. Tentukan harga yang berpatutan untuk syarikat

Selepas membuat kajian dan menentukan saham syarikat yang berpotensi untuk dibeli, langkah seterusnya ialah memantau harga yang sesuai untuk pembelian saham tersebut. Terdapat banyak cara untuk menilai harga saham semasa dan menentukan sama ada saham tersebut mampu memberikan nilai yang baik atau tidak. Aspek berikut harus dipertimbangkan dalam menilai harga saham:

 • Price-to-earnings ratio

Nisbah harga kepada pendapatan atau price-to-earnings ratio ialah perbandingan antara harga saham syarikat dan pendapatan sesahamnya sepanjang tahun lalu. Anda boleh membeli saham jika nisbah harga kepada pendapatan saham jatuh di bawah purata sejarahnya. Walau bagaimanapun, jika pertumbuhan hasil dijangka meningkat dalam beberapa tahun akan datang, nilai nisbah harga kepada pendapatan akan meningkat. Metrik ini paling sesuai digunakan oleh syarikat yang sudah mantap yang menjana keuntungan dan pertumbuhan yang stabil.

 • Price-to-earnings ratio

Nisbah harga kepada jualan atau Price-to-sales ratio boleh menjadi pertimbangan yang lebih berguna untuk saham baru muncul yang tidak menguntungkan atau menjana pendapatan yang tidak menentu. Purata sejarah boleh menjadi panduan yang baik, tetapi pastikan anda mengambil kira jangkaan masa hadapan.

Sebuah syarikat mungkin mengeluarkan produk atau perkhidmatan baharu yang menjana margin keuntungan yang jauh berbeza daripada perniagaan terasnya tetapi menyumbang sebahagian besar pertumbuhan hasilnya. Akibatnya, pelabur perlu menyesuaikan jangkaan mereka tentang bagaimana harga saham harus berbanding dengan jualan masa depan.

 • Dividen

Jika anda memberi tumpuan kepada pendapatan, hasil dividen ialah metrik penting untuk dipertimbangkan. Jika hasil dividen melebihi purata bagi sesuatu saham, ia boleh menunjukkan bahawa saham itu didagangkan pada harga yang baik. Walau bagaimanapun, tidak semua syarikat mengagihkan dividen dengan cara yang mampan. Jadi, anda harus mempertimbangkan dengan teliti sama ada dividen boleh dikongsi secara mampan dan boleh berkembang dari semasa ke semasa.

 1. Beli saham di bawah harga anggaran

Langkah terakhir dalam memilih saham ialah membeli syarikat yang berdagang di bawah anggaran anda pada harga yang berpatutan. Ini berguna untuk mengelakkan kerugian besar dengan membeli jauh di bawah harga berpatutan anda. Untuk saham dengan pendapatan yang stabil dan prospek yang kukuh, anda boleh mengambil sasaran sebanyak 10% daripada anggaran harga anda. Untuk saham baru muncul dengan pendapatan kurang boleh diramal, anda boleh menyesatkan harga 15% hingga 30% di bawah harga ramalan.

Step #3: Cara Melakukan Analisis Saham

Terdapat dua cara untuk menganalisis saham iaitu analisis fundamental dan teknikal. Beberapa komponen yang perlu anda perhatikan dalam analisis asas termasuk, antara lain, analisis asas, termasuk nisbah harga kepada pendapatan syarikat, pendapatan sesaham, nilai dan pulangan ke atas ekuiti. Sementara itu, analisis teknikal dijalankan menggunakan data sejarah prestasi saham.

Ramai orang yang menggunakan analisis teknikal percaya bahawa prestasi sejarah saham menunjukkan prestasi saham itu pada masa hadapan. Analisis teknikal memberi tumpuan kepada kajian arah aliran, carta dan corak. Ramai orang juga menggunakan cadangan penganalisis kewangan untuk menganalisis saham. Jenis analisis saham yang anda gunakan adalah berdasarkan keutamaan peribadi. Anda hanya perlu memahami mencari kaedah yang paling sesuai dengan matlamat kewangan anda. Secara terperinci, berikut ialah cara mudah yang boleh anda gunakan untuk menganalisis saham:

Analisa Fundamental

Analisa fundamental bisa dilakukan dengan cara berikut:

 1. Menggunakan price-to-earnings ratio atau nisbah harga kepada pendapatan (nisbah P/E)

Untuk menentukan nisbah P/E saham, anda boleh membahagikan nilai pasaran sesaham dengan pendapatan sesahamnya. Anda boleh menggunakan nisbah ini untuk membantu anda menentukan betapa berharganya saham tersebut. Sebaik sahaja anda mengetahui nisbah P/E saham, anda boleh membandingkannya dengan saham daripada syarikat lain. Biasanya, semakin rendah nisbah harga kepada pendapatan, semakin berharga saham tersebut.

 1. Keuntungan setiap syer

Pendapatan sesaham syarikat menunjukkan betapa cekap pendapatan syarikat mengalir kepada pelabur. Peningkatan pendapatan sesaham dianggap sebagai petanda baik oleh pelabur. Semakin tinggi pendapatan sesaham syarikat, semakin tinggi nilai saham anda.

 1. Nisbah pertumbuhan harga

Untuk mengira nisbah pertumbuhan harga kepada pendapatan, anda boleh membahagikan nisbah P/E dengan kadar pertumbuhan pada tahun anda menganggarkan kadar pertumbuhan masa hadapan dengan melihat kadar pertumbuhan sejarah syarikat. Nilai nisbah pertumbuhan harga yang rendah biasanya dianggap sebagai petanda yang baik untuk pelabur.

 1. Nisbah harga kepada buku syarikat

Kaedah lain yang digunakan untuk menganalisis saham ialah menentukan nisbah harga syarikat kepada buku. Pelabur biasanya menggunakan kaedah ini untuk mencari syarikat yang kurang nilai, pertumbuhan tinggi. Untuk mengiranya, anda boleh membahagikan harga pasaran saham syarikat dengan nilai buku ekuitinya. Nilai buku ekuiti diperoleh dengan menolak nilai buku liabilitas daripada nilai buku aset. Nisbah harga kepada buku yang rendah bagi sesebuah syarikat adalah petanda bahawa saham itu berpotensi di bawah nilai.

 1. Pulangan atas ekuiti atau Return on equity  (ROE)

Pelabur menggunakan pulangan ke atas ekuiti untuk menentukan sejauh mana syarikat menjana pulangan positif untuk para pemegang sahamnya. Menganalisis ROE boleh membantu anda mencari syarikat yang menguntungkan. ROE dikira dengan membahagikan pendapatan bersih dengan purata ekuiti pemegang saham. Peningkatan berterusan dalam ROE adalah petanda yang baik untuk pelabur. 

Analisa Teknikal

Analisis teknikal boleh dilakukan dengan cara berikut:

 1. Menggunakan chart

Chart ialah carta yang menunjukkan pergerakan harga saham. Dalam carta selalunya terdapat candlestick yang menunjukkan pergerakan harga saham setiap hari. Daripada carta, anda boleh melihat volum urus niaga dan harga saham setiap hari. Jadi, anda boleh tentukan bila masa untuk membeli atau menjual saham pada harga yang dikehendaki.

 1. Trend

Trend ialah corak yang menunjukkan kecenderungan harga untuk naik atau turun. Arah aliran terbahagi kepada tiga iaitu atas, bawah, dan sisi. Dengan mengetahui di mana arah aliran harga bergerak, anda juga boleh menentukan masa untuk membeli dan menjual. Anda boleh membeli saham apabila trend bergerak menaik (uptrend). Sebaliknya, anda boleh membeli saham semasa trend menurun (downtrend. Apabila trend menyebelahi, anda dinasihatkan untuk tidak membuat transaksi kerana ketika itu pasaran berada dalam keadaan tidak menentu atau penuh keraguan.

 1. Support dan resistance

Sokongan ialah had bawah pergerakan harga aset. Sebaliknya, rintangan ialah had atas pergerakan harga aset. Anda boleh membeli apabila harga bergerak pada tahap sokongan. Sebaliknya, apabila harga bergerak untuk menyentuh tahap rintangan anda boleh menjual saham yang anda miliki.

 1. Indikator

Indikator ialah instrumen yang boleh anda gunakan untuk menentukan isyarat beli dan jual. Terdapat banyak Indikator yang boleh anda gunakan. Walau bagaimanapun, Indikator yang sering digunakan oleh pedagang atau pelabur termasuk moving average, MACD, Stochastic dan Bollinger Band. Penggunaan indikator ini biasanya memerlukan latihan khas.

Step# 4: Buka Akun Dan Berlatih Dengan Akun Demo

Setelah mengetahui cara memilih dan menganalisis saham, kini tiba masanya untuk mula mencari broker yang dipercayai sebagai perantara anda untuk melakukan transaksi dalam pasaran saham. Untuk mencari broker yang dipercayai, anda boleh menggunakan petua berikut:

 1. Kos

Pertimbangkan komisen dan yuran lain yang dikenakan oleh broker. Anda juga harus memahami kemudahan yang ditawarkan oleh broker. Selain itu, sesetengah broker juga menetapkan spread dan yuran transaksi apabila anda membuat pengeluaran keuntungan pelaburan. Sesetengah broker juga menetapkan yuran deposit minimum apabila membuka akaun buat kali pertama. Kami mengesyorkan agar anda memilih broker yang mengenakan yuran spread yang rendah dan deposit minimum supaya keuntungan pelaburan anda tidak berkurangan.

BACA JUGA: Review Top 10 Broker Spread Rendah Malaysia 2021

 1. Cari broker yang mempunyai rekod prestasi yang baik

Terdapat banyak broker yang anda boleh cari dengan mudah di internet. Kami mengesyorkan agar anda memilih broker yang sudah mempunyai rekod prestasi terbaik dan telah mendapat kebenaran rasmi daripada pihak berkuasa seperti CoFTRA. Oleh itu, anda mesti berhati-hati dalam memilih. Anda boleh mendapatkan maklumat tentang kredibiliti broker pilihan anda di laman web rasmi. Anda juga boleh meminta testimoni daripada orang yang telah menggunakan broker,

 1. Fahami cara broker berfungsi

Setiap broker mempunyai cara tersendiri untuk melakukan transaksi dalam pasaran saham. Terdapat broker yang menawarkan akses pasaran saham langsung dan ada juga melalui penanda pasaran (pihak yang dibenarkan oleh bursa untuk membuat tawaran dan menawarkan saham). Jika anda tidak mempunyai masa untuk menganalisis harga saham di pasaran, anda boleh membuka akaun dengan broker yang bekerja dengan pembuat pasaran. Walau bagaimanapun, jika anda ingin membuat transaksi secara langsung dan pantas di pasaran saham, anda boleh memilih broker yang bekerja secara langsung.

 1. Gunakan akaun demo

Anda juga boleh memilih broker yang menyediakan kemudahan akaun demo seperti Mitrade. Akaun demo ini sangat penting supaya anda boleh berlatih berdagang atau melabur dalam saham tanpa rasa takut kehilangan wang. Apabila anda berasa mahir dan bersedia, anda boleh melompat terus ke pasaran saham.

Kesimpulan

Ini adalah penjelasan lengkap tentang cara melabur saham untuk pemula. Pelaburan saham sememangnya mampu memberikan pulangan yang tinggi. Walau bagaimanapun, resikonya sangat besar. Oleh itu, anda mesti memahami dengan baik instrumen pelaburan yang anda pilih sebelum membuat keputusan untuk membeli saham.

FAQ – Frequently ASK Question

Beberapa soalan yang sering ditanya orang apabila mempelajari saham termasuk:

 1. Adakah terdapat broker terbaik untuk melabur dalam saham?

Anda boleh mencuba broker Mitrade yang telah diberi kuasa oleh Cayman Islands Monetary Authority (CIMA) dan No. Lesen SIB ialah 1612446. Mitrade juga telah memenangi banyak anugerah seperti Platform Dagangan Mudah Alih Terbaik dan Syarikat Pembrokeran Paling Inovatif. Deposit minimum di Mitrade hanya AS$50. Anda juga boleh mendapatkan akaun demo bernilai AS$50,000 yang boleh diakses selama dua bulan.

 1. Adakah saham blue chip l sesuai untuk pelaburan jangka pendek?

Saham blue chip lebih sesuai untuk pelaburan jangka panjang kerana ia akan memberikan anda dividen yang stabil.

Disclaimer: Artikel ini ditulis berdasarkan pengalaman penulis semasa melabur dan mempelajari saham. Jika ada cadangan untuk melabur, itu hanya cadangan. Semua bentuk risiko dalam pelaburan adalah tanggung jawab peribadi. Jadi, anda perlu berhati-hati sebelum terjun terus ke pasaran saham. 

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *